Blog

Iedereen heeft creativiteit in zich

Onlangs vroeg Creative Leaders me naar mijn visie over creativiteit binnen organisaties. Tijdens die periode was ik als COO actief bij Beeple.


Van IT-developer en oprichter van de grootste Belgische snowboardclub naar Human Capital Enthousiast. Jan Festjens is gefascineerd door mensen en werkt tegenwoordig als COO bij Beeple. Met hun online tool manage en coach je efficiënt tijdelijke werknemers.

“Als 12-jarige verdiepte ik me in software development, en tegen de tijd dat ik 20 jaar werd, was ik dat eigenlijk beu. Ik hou ervan om technisch bezig te zijn, maar liet altijd de pc voor wat die was om mijn grootste interesse op te zoeken: mensen.”

Automatisch sociaal

“Als kind was ik al heel sociaal en erg begaan met mensen. Groepen creëren en succesvol maken is helemaal mijn ding. Bij de volleybalclub was ik de aanvoerder, bij de scouts leider. En ik startte ook een snowboardclub op, de grootste in België toen. We wilden graag monitoren warm maken voor de organisatie en gaven degelijke opleidingen.”

“Ik zoek tools voor alles”

“Het technische aspect komt nu nog terug in mijn werk bij Beeple. Alles automatiseren drijft me. Ik zoek tools voor alles. Mijn uitgangspunt? Ervoor zorgen dat je nadenkt over hoe je iets doet, in plaats van jezelf verliezen in repetitief werk. Want dat fnuikt creativiteit. Alles moet schaalbaar kunnen zijn.”

Wat is creativiteit?

“Vroeger zag ik mezelf niet als creatief, want dat link ik aan echte artiesten zoals muzikanten, schilders en fotografen. Ik ben wel creatief, maar anders.

Oplossingen bedenken voor problemen is ook creatief zijn, hoewel je daar niet meteen aan denkt. Ondernemerschap is ook creativiteit. Een goede creatieve leider bewaakt creativiteit. En zorgt er vooral voor dat anderen die creativiteit verder kunnen ontplooien. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen creativiteit in zich heeft.

“Mijn creativiteit bestaat erin om mensen te laten samenwerken. Hoe kunnen we hen verder helpen? Welke uitdagingen stellen zich tijdens het samenwerken en hoe gaan we daarmee aan de slag? Bij Beeple is het de bedoeling dat iedereen na 3 maanden volledig zelfstandig kan werken. Nieuwe medewerkers krijgen die periode om te wennen aan de bedrijfscultuur. Voor 80 tot 90% onder hen werkt die tijdspanne prima, anderen hebben nog meer begeleiding nodig.”

 “We hebben respect voor een persoon die weet wat hij wil en ervoor gaat”

Weg van betonnen structuren

“Er heerst een open sfeer bij Beeple. Er kan in twee richtingen gecommuniceerd worden, en medewerkers kunnen intern verschuiven. De juiste mens op de juiste plaats: dat is heel belangrijk. Als een medewerker zegt dat die zijn of haar job niet graag meer doet, dan kijken we naar wat die persoon wel motiveert. Je kan die feedback ook afblokken en die persoon kost wat kost op de functie houden, maar dan verlies je die vroeg of laat. Intern doorschuiven en de persoon laten doorgroeien in een nieuwe rol waar die zich wel in kan vinden, lijkt me een beter idee.”

“Een medewerker die op de Customer Success-afdeling werkte gaf aan dat ze liever teksten schreef dan coachte. En we zochten net iemand voor een soortgelijke functie. Die persoon kent de organisatie goed, dus dat is net een goede win-win. Natuurlijk kan het ook zijn dat we geen verschuivingen zien, en dan neem je afscheid in alle vriendschap. We hebben er respect voor dat die persoon weet wat hij wil en ervoor gaat. Alleszins; onze structuren zijn niet gebetonneerd.”

Onrecht en objectiviteit

Mijn valkuil duikt op als ik het beste in iets zie en daar onrecht tegen gebeurt. Dan kan ik veel te emotioneel reageren. In heel veel gevallen kan ik wel objectief blijven en het is al veel verbeterd. Toch blijft het een valkuil. Er gaat geen maand voorbij, of er is een moment geweest dat ik me niet enkel richtte op de feiten. Op zich is dat niet erg, maar voor valkuilen blijf je best waakzaam.”

Lees het originele artikel hier.